Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Észak-Nyugat Zala Térsége Közszféra Lakhegy Önkormányzat

Lakhegy Önkormányzat

Nyomtatás

Az 536 lelket számláló falu Zalaegerszegtől északra, Zala és Vas megye határán fekszik, szőlők és gyümölcsösök által övezve. A mai Lakhegy két hajdani település, Lak és Hegyfalva nevét őrzi. A település nevét - bár területe az őskortól kezdődően lakott - 1334-ben említik először írott forrásaink. A középkorban a Gersei Pethő, a Gősfalvi Gős, a Hidvégi és az Egervári családok, majd a XVIII. századtól a Széchenyiek birtoka. A falu lakóinak nagí része évszázadokon keresztül a mezőgazdasági termelésből élt. Bár napjainkra a mezőgazdasági termelés jelentősen megváltozott, a két ősi ág, a szőlő- és a gyümölcstermesztés mindmáig meghatározó maradt. A környék természeti szépségei kitűnő lehetőséget kínálnak a pihenésre, kikapcsolódásra.

A település óvodát tart fenn; elsősorban a település gyermekeit fogadja az intézmény, de van lehetőség szomszéd településekről is beiratni óvodás korú gyermekeket. Az óvoda épülete az egykori iskolában van. A felújitások nyomán korszerű és tágas helyiségek állnak a gyermekek rendelkezésére. A festői környezetben elhelyezkedő intézmény nagyon ideális feltételeket biztosít a 3-6 éves gyermekek neveléséhez, a nyugodt és ingergazdag óvodai élet megteremtéséhez. Az iskolai oktatásról a környező községek önkormányzataival közösen működtetett intézményekben gondoskodnak. Emellett e-Magyarország Pont és könyvtár is működik a településen.

Az egészségügyi ellátás vállalkozó háziorvos útján a faluházban kiépített rendelőben, illetve Egervár orvosi rendelőjében biztosított. 

  

Web: www.lakhegy.koznet.hu