Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Észak-Nyugat Zala Térsége Közszféra Boncodfölde Önkormányzat

Boncodfölde Önkormányzat

Nyomtatás

A település a Zala folyó jobb oldalán fekszik a Zalaegerszeg - Kávás közötti úton, a megye észak-nyugati részében. A falu nem a folyó ártéri részében, hanem a domboldalba épült. Az 1531-ből származó irat szerint Bonczodffeldeu a Kawas-i plébánosé, a források szerint a Kawas-i család birtokolta. 1773-ban a Malik, a Deák, a Nagy, a Lukács család birtokolta a területet. 1753-ban a nagy Bíró Márton püspök előbb megszervezi a plébániát, két év múlva pedig megépítteti a templomot. A templom román stílusban épült. Előtte hősi emlékmű áll.

A körjegyzőségi hivatal Teskándon van. A község lakói 99%-ban magyarok és katolikusok, 1 %-ban németek és zsidók is éltek a faluban. A népesség csökkenése erőteljes. Az aktív korú népesség eljár a faluból dolgozni, az elmúlt évtizedekben pedig sokan el is költöztek. Az önkormányzat házhelyek kijelölésével elő kívánja segíteni a lakosság helyben maradását. A lakosság szórakozásának egyik helyszíne a faluház, a fiatalok sportolását a sportpálya teszi lehetővé. Kiépült a faluban a helyi kábelrendszer is. A szemétgyűjtés megoldott, de a falu határában levő alkalmi lerakót csak az utóbbi időben kerítette el az önkormányzat. A telefonrendszer kiépült, az ellátottság 75%-os. Az iskolai, óvodai és orvosi ellátás a közeli Teskánd településen megoldott.

Fontosabb látnivalók: római katolikus templom (műemlék jellegű); játszótér; Újhegyi és Nagyhegyi kápolna; 500 éves gesztenyefa (védetté nyilvánított)
Főbb programok: Nagyhegyi búcsú Anna-napkor a kápolnánál (július 2. vasárnapja); Falusi búcsú (július utolsó vasárnapja); Falunap (augusztus elején)

       

Web: www.boncodfolde.hu