Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Észak-Nyugat Zala Térsége Közszféra Alsónemesapáti Önkormányzat

Alsónemesapáti Önkormányzat

Nyomtatás

Alsónemesapáti község Zala megyében, a zalaegerszegi kistérségben helyezkedik el. A település a Szévíz észak-déli völgyében hosszan terül el, egy kilométerre a 76-os úttól, 7 km-re Zalaegerszegtől. A települést a Szombathelyt Nagykanizsával összekötő vasútvonal érinti, rendszeresen jár autóbusz a megyeszékhely felé.

A település a valaha létező három falu (Alsó-, Közép- és Felsőnemesapáti) egyike. Első említése 1370-ből való Istvánszeg néven. A 15. században több nemesi család (Egerváriak, Gerseiek, Marcaliak, Deákok) is rendelkezett birtokkal a településen. A 16-17. században a törökök sokszor feldúlták, mindezek ellenére nem néptelenedett el. A lakosság a református hitre tért, később azonban rekatolizált. 1753-ban új templom, 1777-ben iskola nyitotta meg kapuit.

A falu 1927-ben vált külön Nemesapátitól. Iskolával, óvodával és könyvtárral rendelkezik, a civil élet a Vöröskeresztben, a kertbarát körben és a tornaegyletben zajlik. A volt ZÁÉV-telep helyén faipari vállalkozások működnek. A régi profilból a betongyártó üzem alakult ki. A régi állattartó telepen baromfitenyésztő vállalkozások működnek. A település közműellátottsága jó. Egyetlen, ám annál szebb idegenforgalmi látványosság az új katolikus templom.