Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Észak-Nyugat Zala Térsége Közszféra Gellénháza Önkormányzat

Gellénháza Önkormányzat

Nyomtatás

Gellénháza Zala megye legjellegzetesebb tájegységében, a megyeszékhelytől mintegy 12 kilométerre, Göcsejben található. Neve 1490-ben szerepel először oklevélben, egy nemes család nevének említésekor. A települést értékes, szép természeti környezet veszi körül. 1950-es évek elejétől - a kőolajtermelés megindulása után - jelentős változás következett be a térség életében, munkahelyek teremtődtek. Tömegesen érkeztek a környező falvakból, távoli vidékekről a munkavállalók, megépült az olajos lakótelep iskolával, óvodával, kultúrházzal, orvosi rendelővel, gyógyszertárral, szennyvízcsatornával. Folyamatosan az egész település villany, gáz és vezetékes vízellátásban részesült, mely ma már kiegészült kábeltelevíziós hálózattal. Jelenleg az olajtermelés csökkenése miatt megcsappantak a munkahelyek.

A kulturális élet központja a Bartók Béla Művelődési Otthon. A helyi és a kistérségi kulturális bemutatókon kívül zeneiskolai oktatás, ifjúsági klub és számos helyi szervezet rendezvényeinek ad otthont. Szép eredményeket érnek el az általános iskola művészeti csoportjai, a többszörös aranyminősítéssel, Arany Páva díjjal kitüntetett, 1989-ben alakult Vajda József Népdalkör. Hagyományos a község augusztus 20-i búcsúja, szüreti felvonulás rendezése. Működik sportegyesület, nyugdíjas klub és nőklub. Nyáron népszerű a vízforgató berendezéssel ellátott strand. A látnivalók sorában említést érdemel a buszváró mellett található mélyszívattyus olajkút, a polgármesteri hivatal oldalán álló emlékmű és a templomkertben Szent István fából készült szobra.

A Dr. Papp Simon Általános Iskola gellénházi székhellyel működik. Az intézmény 8 osztályos általános iskola. Az alsó tagozaton évfolyamonként egy osztály van, a felső tagozaton párhuzamos oktatás folyik. Az iskola épülete három lépcsőben készült el: a legrégibb részt 1956-ban adták át, majd a körzetesítést követően - a növekvő gyermeklétszám miatt - még kétszer kellett bővíteni (1978, 1988). Az intézmény jól felszerelt: 15 osztályterem, 2 műhely, tornaterem, könyvtár, számítógépes szaktanterem, bitumenes kézilabda-, és kosárlabdapálya biztosítja a színvonalas munkához szükséges feltételeket. Saját konyha és étterem teszi lehetővé a tanulók helyben való étkeztetését.

Az óvoda 1961-ben épült a község lakótelepén, szép környezetben, forgalomtól távol eső helyen, az iskola mellett. Fenntartója Gellénháza Község Önkormányzata. 75 férőhelyes, jelenleg két csoporttal, 50 körüli gyermeklétszámmal működik. Az óvoda jó személyi és tárgyi feltételekkel rendelkezik, fő feladatának a gyermekek harmonikus nevelését, sokoldalú fejlesztését tekinti.

  

Web: www.gellenhaza.hu